Inhoudsopgave
1. Fotostudio
2. Camera’s en lenzen
3. Statief
4. Belichting
5. De juiste achtergrond
6. Gaffer tape
7. Opnametafel
Fotostudio
Allereerst heb je een geschikte ruimte nodig om te kunnen fotograferen. Gaat het alleen om productfotografie? Dan kan een klein kamertje al voldoende zijn, afhankelijk van de grootte van het product. Als het om een groot product gaat, of als je met modellen gaat werken, dan is het ‘t beste om een studio te huren. Je hebt namelijk op z’n minst een ruimte van 3 bij 4 meter nodig om portretfotografie uit te kunnen voeren. Deze grootte is noodzakelijk voor de juiste afstand tussen je model en de camera.
De voordelen van het huren van een studioruimte zijn: je kan alleen een ruimte huren als je het nodig hebt, je kunt scherpe, gedetailleerde foto’s maken door de korte flitsduur en je zit niet met het weer en het moment van de dag. Daarnaast heb je veel ruimte en mogelijkheden in een studio en er zijn veel props en materialen aanwezig. Ben je nu enthousiast geworden over het huren van een studio? Dit kun je bij ons doen, wij staan altijd open voor mogelijkheden.
Wil je daarnaast of alleen portretfotografie in je studio, dan heb je minstens een kamer van 3 bij 4 meter nodig. Natuurlijk kun je ook een studio huren als je geen ruimte hebt voor een eigen studio.
Camera’s en lenzen
Welke camera is het beste om te gebruiken bij een fotoshoot? Een goede spiegelreflexcamera is hiervoor noodzakelijk. Je moet namelijk de belichting handmatig in kunnen stellen. Hierbij moet je niet gelijk denken aan een dure camera. De lens is namelijk belangrijker dan de camera zelf, zeker bij portretfotografie. De lens maakt veel meer verschil en hoeft niet veel geld te kosten. Een algemene zoomlens is voor studiofotografie al voldoende.
Portretfotografie lens
Ben je van plan om vooral portretten te maken, dan is een speciale portretlens heel handig. Zulke lenzen hebben doorgaans een vaste brandpuntsafstand. Daardoor kun je dichter bij het model komen, terwijl de scherpte gewaarborgd blijft. Daarnaast is de optische kwaliteit van dergelijke lenzen ook goed.
Productfotografie lens
Of ga je meer voor productfotografie? Dan is een macrolens aan te bevelen. Deze lenzen hebben ook een vaste brandpuntsafstand. Je kunt heel dicht bij het onderwerp komen. Door de specifieke eigenschappen van macro lenzen kun je vaak veel met scherptediepte spelen. Je onderwerp komt dan mooi vrij van de achtergrond.
Statief
Een statief heb je meestal wel nodig bij een fotoshoot. Een statief voorkomt bij wat langere sluitertijden dat er bewegingsonscherpte ontstaat. Dit is belangrijk, vooral bij fotograferen op korte afstand. Daarbij werk je vaak met hoge F-waarden om de scherptediepte op te rekken. Je hebt dan een langere sluitertijd nodig om voldoende belichte foto’s te krijgen. Let bij het kopen van een statief op dat je er een koopt die wat ook laag bij de grond kan. Je kunt dan ook foto’s met een laag standpunt maken.
Belichting
Bij een studio wil je volledige controle over de belichting hebben. Hiervoor heb je goede apparatuur nodig. Met enkele softboxen en flitslampen ben je al een heel eind. Daarnaast is het verstandig om een goede reflector aan te schaffen. Je voorkomt daarmee allerlei reflecties en schaduwen die je niet kunt gebruiken. Softboxen en licht lampen zijn er in allerlei soorten en maten. Waar kun je het beste op letten?
Softbox
Een softbox is een raamwerk in de vorm van een koepel, bekleed met witte stof. Het is een stuk studio gereedschap dat vormgeeft aan het licht dat uit je studioflitsers komt. Door gebruik te maken van een softbox kun je het licht dat op je onderwerp valt veel beter controleren. Vaak worden meerdere softboxen opgesteld om een model egaal te belichten.
De juiste achtergrond
Je kunt kiezen uit een achtergronddoek of uit twee soorten achtergrondrollen: papieren rollen of vinyl rollen. Papieren rollen zijn relatief licht, goedkoper en in allerlei kleuren verkrijgbaar. Een papieren rol kan wel sneller kreuken, vies worden of beschadigen. Vinyl rollen zijn goed schoon te maken en gaan langer mee dan een papieren rol. Het nadeel bij een vinyl rol is dat ze een reflectie kunnen geven, zwaar en ook wat duurder zijn.
Geen ruimte voor het opzetten van een achtergrondsysteem en achtergrondrollen? Dan is een opvouwbare ook wel ‘collapsible’ achtergrond genoemd wat voor jou! Deze schermen zijn compact en je kunt ze uitgeklapt tegen een muur aanzetten.
Gaffer tape
Gaffer tape is speciaal tape dat sterk is, maar toch makkelijk loslaat en geen lijmresten achterlaat na het verwijderen. Dit tape is ideaal om een uitgerolde achtergrond vast te plakken aan de vloer. Met een klein stukje tape zorg je ervoor dat een opgerolde achtergrondrol, niet meer uitrolt wanneer je ‘m opbergt.
Daarnaast zijn klemmen ook een must om te hebben. Een klem is een veelzijdige accessoire voor studiofotograferen. Met twee klemmen kun je een uitgerolde achtergrond fixeren en voorkom je dat de rol verder afrolt tijdens het fotograferen. Daarnaast zijn klemmen handig voor het ophangen van achtergronddoeken en voor het vasthouden van reflectieschermen.
Opnametafel
Voor het fotograferen van een kleiner product heb je vaak al voldoende aan een opnametafel en wat lampen. Een opnametafel is de meest professionele manier van productfotografie. De foto’s die je hiermee maakt, hebben (haast) geen nabewerkingen nodig. Het unieke van een opnametafel is, dat je aan de onderzijde verlichting kunt monteren op het frame. Hierdoor kan je de plaat laten oplichten. De schaduw die het onderwerp op de tafel werpt (door de bovenverlichting) wordt geneutraliseerd.
De goedkoopste oplossing is een eenvoudige opnamebox/ lichttent met verlichtingsset en tafelstatief voor je camera. Deze set wordt veel gebruikt door particulieren om kleine artikelen te fotograferen.
Enthousiast geworden?
Wij helpen je graag met jouw eerste shoot. Je kunt ons mailen naar welkom@studiohetnest.nl of bel ons op 020 – 21 01 308.