Je denkt eraan om een zakelijke fotoshoot te houden om nieuwe portretfoto’s te laten maken voor jouw werknemers voor op LinkedIn, jullie website of social media, maar je hebt geen idee hoe je je werknemers daarop moet voorbereiden.
Om je te helpen, geven we je daarom een paar handige tips om je helemaal op weg te helpen voor de big fotoshoot. Lees snel verder!

fotoshoot

Wat houdt een zakelijke fotoshoot in

Je wilt graag een zakelijke portretfoto, maar wat houdt het eigenlijk in? Een zakelijke foto is net iets anders dan een standaard portretfoto. Het gaat er nog steeds om dat mensen kunnen zien wie je bent, maar het doel van de foto is anders.

Je wilt jezelf niet alleen laten zien, maar je vertegenwoordigt vaak ook het bedrijf waar je voor werkt. Dus een bikinifoto van jou op het strand kun je weglaten.

Je moet daarbij ook goed nadenken waarvoor je de zakelijke foto gaat gebruiken. Is dit voor je eigen website of op je Linkedin-pagina. Jouw doelgroep zijn over het algemeen zakenrelaties en klanten.

Moodboard bij een photoshoot

Preproductie: Moodboard

Eerst bepaal je met jouw team met welk thema jullie willen werken voor de fotoshoot, zodat dit in het verlengde ligt van jullie missie en wat jullie willen uitstralen als bedrijf. Jouw werknemers zijn ook jouw ambassadeurs, dus houd ermee rekening dat deze portretfoto’s online visitekaartjes zijn, die ook nieuwe werknemers kunnen aantrekken. Dit moodboard kun je met je fotograaf samenstellen of bespreken voorafgaand aan de fotoshoot. Een handig platform om moodboards te maken is bijvoorbeeld Pinterest, hierop kan je borden maken met een bepaald thema en dit delen met je team, zodat iedereen kan bijdragen. 

Setting bij een shoot

Preproductie: Setting, Visagie, Styling Catering

Nu je hebt gekozen voor een thema, is het tijd om te kiezen voor een plek: ga je voor een studio of een buiten shoot? Bepaal dan ook of het belangrijk is een visagist en/of stylist te regelen voor de shoot, of ga na bij de studio of zij een visagist en/of een stylist in house hebben. Vaak bieden fotostudios ook catering aan. Bespreek dit van tevoren. 

call sheet zakelijke fotoshoot

Preproductie: Callsheet

Als laatste stap voor de pre productie ga je een callsheet maken om alle belangrijke gegevens van de shoot op te schrijven. Daarnaast kun je ook de foto’s die je gaat maken tijdens de shoot in de callsheet meenemen. Als je voor een shoot een team mee neemt is het belangrijk om op te schrijven wat er van ze verwacht wordt. Hoe laat iedereen er moet zijn, hoe lang de fotoshoot duurt en eventuele andere belangrijke informatie zoals waar je kunt parkeren, route naar locatie, lunch, etc. Je kan bijvoorbeeld Word of PowerPoint gebruiken voor het maken van een callsheet. Het belangrijkste is dat de callsheet overzichtelijk en duidelijk is voor iedereen.

Wat neem je mee naar een fotoshoot

De mood is bepaald, de setting waarin jullie gaan fotograferen staat vast, of de foto’s een tikkeltje speels mogen zijn of juist formeel & professioneel: nu is het tijd voor praktische zaken. Je maakt een briefing voor jouw medewerkers die je meestuurt vóór de fotoshoot.

Daarin geef je aan: 

  • Welke kleding zij mee moeten nemen, als er bepaalde kledingvoorschriften zijn & dat ze ervoor moeten zorgen dat deze kleding schoon en zonder kreukels is. Deze kleding kunnen ze beter nog niet aantrekken, maar als extra setje meenemen. 
  • Als er niet is gekozen voor een visagist, kan je verzoeken aan de dames om een make-up of klein tasje mee te nemen, met daarin een borstel, haarlak en make-up remover accessoires. 
  • Als er niet is gekozen voor een visagist, instrueer je je teamleden om hun eigen lunch en/of snacks mee te nemen.

Tijdens de shoot: Je houding

Hoe moet ik staan? Welke houding moet ik aanhouden tijdens de fotoshoot? Dit zijn vragen die jezelf stelt voordat je naar de fotoshoot gaat. Wij hebben een paar tips die je thuis al kunt oefenen.

Ga nooit voor de camera staan, maar zorg dat je je lichaam altijd een beetje van de camera wegdraait. Zo lijk je namelijk slanker en komt het wat minder intimiderend binnen. Wel is het van belang dat beide schouders zichtbaar zijn. Zorg dat je iets met je armen doet in plaats van ze te laten hangen naast je lichaam. Geef je handen een plaats. Doe bijvoorbeeld een hand in de zij, je handen in je zakken, armen over elkaar of leg ze op je bovenbeen. Er zijn veel houdingen die je kunt opstellen met alleen je armen.

Vind een houding die bij je past en die natuurlijk aanvoelt. Je moet je niet een standbeeld voelen. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld een beetje in je heup te hangen, of leun waar mogelijk tegen een muur aan. Zo kom je meer ontspannen over op beeld. 

Niet te vergeten de uitstraling

Wat wil je uitstralen met jouw foto’s? Wil je dat jouw medewerkers benaderbaar overkomen? Of exclusief? Moeten de foto’s kracht uitstralen? Hou hier van tevoren rekening mee.

Zorg dat je kin een beetje omhoog staat, maar niet te veel. Voorkom een onderkin! Je kunt ook proberen je tong tegen je gehemelte te drukken en je kin iets vooruit te steken. Dit kan wat onnatuurlijk voelen, maar dit oogt krachtiger en voorkomt een onderkin.

Een leuke variatietip: gebruik je werk in de foto

Wat is er nu leuker dan met jouw foto uit te beelden wat voor beroep je doet. Heb je een kantoorbaan? Dan is een foto van jou achter je computer bijvoorbeeld erg toepasselijk. Ben je altijd buiten bezig? Maak dan een foto waarbij je duidelijk buiten bezig bent. Probeer zelf iets te vinden wat jouw dagelijkse werkzaamheden op het werk goed weerspiegelt. Kun je echt niks bedenken? Maakt niet uit, de fotograaf komt zelf ook nog met ideeën.

Reserveer de studio vandaag nog

Op zoek naar een kleine of grote fotostudio voor je zakelijke fotoshoot? Reserveer vandaag nog of plan een bezichting in.

Zakelijke fotoshoot voorbereiden

Hoe heb je ons gevonden?

Welke studio wil je huren?

1 + 5 =

× Chat