Het stylen bij fotografie kan nog best lastig zijn. Wij benoemen een aantal tips om het beste uit je foto’s te halen door middel van styling.

1. Bepaal je doelgroep

Wat is de doelgroep die je wilt bereiken? Is het een high-end doelgroep, gebruik dan luxe details, kleuren en stoffen. Is de doelgroep juist wat meer gericht op mensen die minder te besteden hebben, kijk dan eens naar kleding die weinig kost en toch een mooie en kwalitatieve uitstraling heeft. De doelgroep moet altijd je uitgangspunt zijn, wanneer je start met het voorbereiden van de styling.

Bepaal je doelgroep
Een goede balans is belangrijk bij een fotoshoot

2. Zoek naar balans

Een goede balans is belangrijk bij een foto. Je bent actief aan het schikken met beschikbare elementen binnen het kader om een zo goed mogelijk beeld vast te leggen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden; dus vertel een boeiend verhaal met jouw foto’s. 

Bij balans komt veel meer kijken dan je eerst zou denken. Het gaat niet alleen om links en rechts of boven en onder. Diagonale lijnen in je compositie kunnen ook een bepaalde balans uitstralen. Door te weten welk verhaal je wilt vertellen en de positie van je onderwerp zorgvuldig af te stemmen op dit verhaal kan je een gevoel van zowel beweging en richting meegeven met de juiste elementen. Dit zorgt weer voor een evenwichtige, aantrekkelijke foto.

3. Zorg voor variatie

Neem een diversiteit aan kleding mee. Hoe meer je bij je hebt, hoe meer je ermee kunt spelen en kunt kiezen. Je kan hierdoor ook spelen met de kledingstukken die je hebt, out of box gaan. Je wilt niet terugkijken op de fotoshoot en denken ‘had ik dat jurkje, maar aangedaan’. Neem liever te veel mee dan te weinig en houd rekening met de seizoenen. Het geeft een raar beeld als je een korte broek aan hebt terwijl het vriest buiten.

Diversiteit zorgt ervoor dat je variaties hebt voor je foto's
Let goed op de details van je foto's

4. Details

Het gaat allemaal om details. Je foto kan nog zo mooi zijn, maar als de details niet kloppen leidt dat af van het doel van de foto. Bij details moet je denken aan hoe kleding, accessoires, meubilair in beeld komen. Het kan erg afleiden of steken als een knoopje niet dicht zit van een blouse of een plukje haar voor de ogen hangt.

Door als fotograaf hier op te letten, geef je jouw model het gevoel dat je op alles let. Dit straalt ook vertrouwen uit. Maar kijk uit dat je het geheel niet ‘te geposeerd’ of te gestyled maakt. Mensen die niet vaak voor de camera staan hebben hier moeite mee. Train jezelf door hierop te letten.

Stel jezelf ook de vraag: wat is het eerste waar je naar kijkt als je een foto bekijkt? Welke details vallen je op en waardoor word je afgeleid van het onderwerp in de foto?

5. Donkere en lichte kleuren

Donkere kleuren zorgen ervoor dat de aandacht meer naar het gezicht wordt geleid en zorgen ervoor dat het subject er dunner uitziet. Hierbij moet je niet alleen denken aan de kleur zwart. Zwart kan namelijk ook een donker vlak op de foto geven, is formeler en brengt meer afstand. Lichte kleuren daarentegen zijn meer informeel. Wil je een frisse uitstraling, zorg dan voor een licht kleurgebruik.

Donkere en lichte kleuren
Kleurenpalet

6. Kleurenpalet

Om verder op het onderwerp kleuren in te gaan; we hebben ook nog het juiste kleurenpalet. Als je weet wat je wilt uitstralen op de foto’s en wat je ermee gaat doen, kun je beginnen aan het maken van een kleurenpalet. Houd daarbij een aantal basiskleuren aan. Gebruik deze basiskleuren en wijk een beetje af met meerdere tinten van dezelfde kleur. Pinterest is een handige tool om inspiratie op te doen voor kleurencombinaties. Voor mensen die handig zijn met Adobe, is dit ook een handige tool.

Dit waren een aantal tips vanuit onze fotograaf, zodat jij betere foto’s kunt maken. Voor de rest is het natuurlijk vooral een kwestie van oefening. Veel succes!

× Chat