Als beginnende fotograaf kun je je behoorlijk overweldigd voelen door alles wat er komt kijken bij fotografie; apparatuur, compositie, nabewerking, ingewikkelde camera-instellingen en fotografie regels. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Om je te helpen, geven we je daarom zeven waardevolle tips die je op weg kunnen helpen om een betere fotograaf te worden.
1. Houd het simpel
Begin bij de basis! Veel fotografen -of ze nou beginnelingen zijn of ervaren pro’s-denken dat het hebben van de nieuwste camera hen helpt om de meest gelikte foto’s te maken. De apparatuur waarmee je fotografeert is echter maar een klein onderdeel van fotografie. Begin niet met de duurste, meest ingewikkelde camera. Koop liever een instapmodel en probeer deze onder de knie te krijgen. Neem je camera overal mee naartoe. Je leert het meest door het gewoon te doen. Als je de camera door en door kent, stap je over naar een wat meer geavanceerde camera met meer functies.
2. Laat je niet overweldigen door de techniek
Hoewel techniek een belangrijke factor is bij fotografie, hoef je niet bekend te zijn met álle ins en outs van sluitertijd, diafragma, ISO, witbalans, etc. om mooie foto’s te maken.
Het beste leer je door alles stap voor stap te ervaren. Probeer instellingen uit bij eenzelfde situatie of kijk wat verschillende ISO-waarden met je foto doen.
3. Compositie is niet moeilijk
Een goede foto begint bij een mooie compositie en dat laatste hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn een aantal makkelijk te onthouden regels die je iedere keer kunt toepassen. We hebben drie compositieregels voor je opgesomd. Als je deze beheerst dan ben je al aardig op weg.
De regel van derden
Bij deze compositieregel verdeel je het beeld in negen denkbeeldige vlakken. Je verdeelt het beeld zowel horizontaal als verticaal in drie vlakken (twee lijnen). Door dit te doen worden je foto’s aantrekkelijker. Ook helpt de regel van derden je bij de focus van het onderwerp.e.
Leidende lijnen
Leidende lijnen is een veel toegepaste compositieregel, waarmee je foto’s interessanter kan maken. Als je goed kijkt, heeft iedere omgeving lijnen die je kunt gebruiken om het oog van de kijker door je foto heen te leiden.
Contrasterende achtergrond
Felle kleuren komen extra tot hun recht door ze te gebruiken op een donkere achtergrond. Het contrast van de donkere achtergrond richt alle aandacht volledig op jouw gekleurde onderwerpen.
4. Leer het licht lezen
Zonder licht is er natuurlijk geen fotografie en door goed licht te herkennen kun jij je foto’s aanzienlijk verbeteren. Als fotograaf moet je het gedrag van licht goed kunnen begrijpen om goede en unieke foto’s te kunnen maken.
Licht heeft veel eigenschappen die een fotograaf kan gebruiken om een bepaald effect te krijgen. Je hebt sterk of soft licht, je kunt het onderwerp van voren, van achteren, of vanaf de zijkant belichten. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Door op een bepaalde manier het licht te gebruiken voor je fotografie kun je je eigen stempel op het beeld drukken. Doe je dit lang genoeg, dan kan jij je eigen stijl creëren en zullen mensen deze herkennen. Test wat voor jou het beste werkt!
5. Fotografeer wat je leuk vindt
Om ervoor te zorgen dat je vaak fotografeert is het belangrijk dat je foto’s neemt van wat je leuk vindt, zo leer je het ook sneller. Door een onderwerp te kiezen wat je aanspreekt kan je ook beter laten zien aan anderen wat er zo bijzonder aan is. Het maakt niet uit wat je kiest om te gaan fotograferen, maar zorg ervoor dat het jezelf vooral aanspreekt.
6. Houd je camera stil
De reden dat een foto onscherp is, is meestal omdat je tijdens het fotograferen te shaky je camera beweegt. Leer hoe jij je camera stabiel kunt houden. Gebruik altijd 2 handen om je camera vast te houden. Leg de lens van de camera in je linkerhand en laat de body van de camera tegen je pols rusten. Gebruik je rechterhand voor de rechterkant van de camera.
7. Oefenen baart kunst
Je camera echt goed leren kennen is een kwestie van oefenen. Dit is ook de beste manier om je eigen stijl te ontwikkelen. Langzamerhand ontdek je welke instellingen het mooiste effect oplevert. Misschien houd je wel van donkere foto’s en fotografeer je altijd met een snellere sluitertijd. Of ontdek je dat je het eigenlijk heel leuk vindt om portretten te maken en leer je tijdens het fotograferen welk diafragma het fijnst werkt. Test het uit en neem dus vooral de tijd voor fotografie.