7 waardevolle tips zodat jij gelijk kunt starten met studiofotografie
Eerder gaven we je in dit artikel al een aantal bruikbare tips waarmee jij gemakkelijk jouw fotografie game kan upgraden en snel kan starten. In dit artikel geven we je nog meer verdiepende informatie en tips van onze eigen fotograaf over studiofotografie. Lees je mee?
Zorg voor een goede voorbereiding
Wees op de hoogte van wat de opdrachtgever wilt. Vraag om voorbeelden, moodboards, wat ze willen bereiken, etc.
Daarna ga je nadenken wat voor beeld je daarbij zou kunnen creëren en welk licht je kunt gebruiken. Na deze stappen ga je op zoek naar welke spullen je kunt huren, kopen of wat je zelf al hebt.
Dit ga je samenstellen, probeer dan eerst ook thuis alles op te zetten zodat je een beeld hebt hoe het eruit komt te zien & zodat je kan checken of alles werkt. De voorbereiding is het belangrijkste van de hele shoot.
Weet je benodigdheden
De benodigdheden voor studiofotografie verschillen per opdracht. Eén van de belangrijkste dingen om mee te nemen is je laptop. Hiermee worden de foto’s die je met de camera maakt gelijk weergegeven op de laptop.
De opdrachtgever kan dan gemakkelijk meekijken en de foto’s gelijk terug zien. Een paar basispunten die je kwa belichting in huis moet hebben zijn; softboxen, parapluutje, beautydish en reflectieschermen.
Om dieper op de belichting in te gaan zijn haar lichtjes ook goed om te gebruiken. Je flitst hierbij van achteren op het haar van je model. Hierdoor komt er een duidelijke scheiding tussen de achtergrond en het model. Daarnaast kun je front en achter licht ook goed gebruiken.
Naast belichting heb je een achtergrondrol/doek nodig, gaffertape voor het vastplakken van het doek en klemmen voor het ophangen van achtergronddoeken of vastzetten van reflectieschermen.
Neem vooral zoveel mogelijk mee, zo voorkom je problemen. Voor meer informatie over belichting bij studiofotografie kun je onze blog lezen: de verschillende soorten belichtingen bij portretfotografie in de studio.
Wees ruim op tijd
Neem genoeg tijd voor het opzetten van de spullen voor de fotoshoot. Zorg ervoor dat je liefst een uur voordat het begint aanwezig bent.
Idealiter sta je een uur van tevoren al helemaal klaar en kan je oefenen met iemand die proefmodel staat. Ondertussen komen de gasten binnen, waarmee je een praatje kunt maken.
Een grote kracht die je moet hebben als fotograaf is dat je mensen op hun gemak kan stellen en niet alleen het technische vlak beheerst.
Toon interesse, voer gesprekken, wees zelf open. Als je met mensen werkt die niet vaak voor camera staan moet je harder je best doen voor een mooier eindresultaat.
Als jouw model zich niet op zijn of haar gemak voelt, wordt de sfeer ook beinvloed, dit zie je weer terug op beeld
Controleer je instellingen
In je camera zitten twee gordijntjes die open en dicht kunnen, die zitten bij de opener. Met die gordijntjes wordt de tijd dat het binnenkomende licht je sensor kan bereiken (de sluitertijd dus) geregeld.
Gebruik daarom niet een te snelle sluitertijd. Hier moet je denken aan 1/200, 1/500 en zo hoger. Als je dit doet kan het dus zijn dat het gordijn nog niet helemaal open is waardoor de helft van de foto nog zwart is.
Zie de afbeelding hierboven als voorbeeld. Wel kun je een snelle sluitertijd gebruiken bij fotografie waarbij modellen aan het springen zijn. Hier wil je dat de modellen bevriezen in de foto.
Weet welke lenzen je kunt gebruiken
Het verschilt per onderwerp wat voor lens het beste is om te gebruiken. Bij dichtbij fotograferen, ook wel macro fotografie genoemd kun je het beste een macro lens gebruiken.
Met deze macro lens kun je ver inzoomen en maak je close up foto’s. Voor het fotograferen van een hele groep mensen heb je juist een wijde lens nodig.
Probeer zoveel mogelijk bij je te hebben als het niet helemaal duidelijk is wat voor foto’s je gaat maken.
Als ik weet dat ik een groep mensen moet fotograferen en daarbij portretten moet schieten, neem ik meestal een 50mm mee en mijn 24/70 lens.
Blijf gemotiveerd
Geef niet te snel op tijdens het fotograferen. Ook al denk je al je goede foto’s te hebben gemaakt; tijdens het bewerken achteraf kom je er snel achter dat je nog een foto had kunnen maken, met net dat ene detail anders.
Soms kom je spontaan met nieuwe ideeën: hoe beter je je hebt voorbereid, hoe meer tijd er over is om hiervoor ruimte te laten in een shoot. Creatieve fotografie is een voortschrijdend proces. Heb geduld, ook als het niet meteen gaat zoals je zou willen.
Let op details
Let tijdens het fotograferen niet alleen op de blik van het model of hoe het product eruit ziet, maar het gehele plaatje. Zit de kleding goed? Staat het model of het object ver genoeg van de achtergrond? Zijn er vervelende reflecties te zien? Heb je de optimale compositie of kun je toch beter met een ander objectief gaan werken? Zo kun je naar veel meer kijken dan alleen het model en het maken van de foto.
En nu jij!
Je hebt nu waardevolle tips gekregen over studiofotografie, nu is het tijd om aan de slag te gaan! Bedenk al wat je nodig zult hebben voor een shoot en ga ernaar op zoek. Je bent altijd welkom bij onze studio om je fotografie skills te beoefenen. Stuur ons gerust een mail of neem telefonisch contact met ons op met jouw wensen.